Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile
În Italia, cazurile de simbioză industrială din sectorul construcțiilor continuă să contribuie la progrese în utilizarea subproduselor din sectorul agroalimentar, consolidând sinergia dintre două dintre cele mai importante sectoare naționale: construcțiile și alimentele. Astfel, pe un teritoriu cu o vocație puternică pentru producția de orez, cum ar fi Biella (regiunea Piemonte), s-a născut start-up-ul RiceHouse. După ce a observat deșeurile de pe câmpurile de orez, destinate arderii deoarece nu erau adecvate pentru hrana animalelor, arhitectul Tiziana Monterisi a analizat caracteristicile paiului și a lucrat pentru a găsi utilizarea adecvată a acestuia în procesul de construcție. Dincolo de capacitatea de izolare asigurată de derivații din orez, un material ideal fără formaldehidă atât pentru reconstruire, cât și pentru construcții noi, proiectul RiceHouse Industrial Symbiosis face posibilă renovarea grupului tradițional agricol local, care nu mai este atât de profitabil ca urmare a importului de orez de pe piețele internaționale.

În acest fel, materiile prime sunt preluate din mediu, transformate, utilizate, eliminate și reintroduse în mediul din care au fost preluate. Și, în unele cazuri, după cum demonstrează cazul RiceHouse, gestionarea acestora devine o activitate economică capabilă să susțină lanțul industrial și să anticipeze răspunsuri inovatoare la nevoile emergente de gestionare a deșeurilor. Puterea inovatoare a acestui start-up a fost recunoscută la nivel național și internațional: RiceHouse a câștigat Good Energy Award la categoria Real Estate, Sustainable Development Award 2018, a concurat la categoria Sustainable Building și a câștigat ING Challenge 2019, o inițiativă dedicată economiei verzi, ca motor al inovației și dezvoltării.
Descoperiți proiectul INSIGHT
+
Facilitator de simbioză industrială - INSIGHT
+
AL PATRULEA BULETIN INFORMATIV EDUZWACE
+
Ce urmeaza dupa stabilirea Curriculumului INSIGHT?
+
SIMBIOZA INDUSTRIALĂ SUSȚINE EXCELENȚA ȘI SINERGIA ÎNTRE COMPANII
+
Studiile de caz INSIGHT și părțile interesate: cine sunt aceștia?
+
Primul program național de simbioză industrială
+
TOATE NOUTĂȚILE CNPCD
Proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă
Mai multe la: www.swiss-contribution.ro & www.swiss-contribution.admin.ch/romania